Dada

For dælen, den er levende, den her computer lige for tiden. Jeg skulle lige ind og se, hvad det var Peter Schmeichel gik og rodede med ovre på rt punktum com – det skulle jeg nok ikke have gjort. Hver gang jeg åbner Chrome, vælter det ind med nyheder om at det i virkeligheden er de andre, der har gjort det som ingen rigtig ved om nogen har gjort. Men det er i hvert fald slemme sager, som vi troede vi var holdt op med efter 1. verdenskrig, der for altid forandrede verden og som bl.a. resulterede i, at da nogle fredselskende dadaister (fra hver sin side af skyttegravene!) kom hjem efter krigen, holdt de op med at bruge sprog fordi et sprog kun giver mening, når virkeligheden giver mening. Virkeligheden gav ingen mening efter at have oplevet rædslerne i skyttegravene.
Er der en mening med galskaben? Vi købte et nyt WC bræt til vores lejlighed og siden er jeg blevet bombarderet med reklamer for lokumsbrætter i alle former og farver, hver gang jeg åbner min computer og hver gang, jeg lige skal se, hvad vennerne har fundet på ude i cyberspace. Det er vel ikke så svært: Et menneske har kun brug for et lokumsbræt. Hallo derude, jeg har ikke brug for flere lokumsbrætter og jeg har ikke brug for at russerne fortæller mig deres version af virkeligheden. Og når jeg så vender mig mod den strøm af fortællinger, der går den anden vej og oplever den ensretning, der er i nyhedsstrømmen fra den vestlige side, så er det, at jeg ønsker, at jeg
1. aldrig havde købt et nyt WC bræt online, men gået ned i butikken og købt et, betalt kontant, så min betaling ikke kunne spores (hævet pengene så tæt på hjemmet som muligt),
2. aldrig været nysgerrig, dum og åbnet rt punktum com, bare fordi jeg lige ville se min gamle helt fra 1992-dagene dumme sig på russisk TV med dukker, der passer ind i hinanden og så’n
3. aldrig hørt en vestlig reporter, der nikkedukkende foreholdt os en version af virkeligheden.

Jeg er ved at nå til et sted i den her fortælling, hvor sprog ikke giver mening.

‘Gadji beri bimba’ – Hugo Ball

gadji beri bimba glandridi laula lonni cadori
gadjama gramma berida bimbala glandri galassassa laulitalomini
gadji beri bin blassa glassala laula lonni cadorsu sassala bim
gadjama tuffm i zimzalla binban gligla wowolimai bin beri ban
o katalominai rhinozerossola hopsamen laulitalomini hoooo
gadjama rhinozerossola hopsamen
bluku terullala blaulala loooo

zimzim urullala zimzim urullala zimzim zanzibar zimzalla zam
elifantolim brussala bulomen brussala bulomen tromtata
velo da bang band affalo purzamai affalo purzamai lengado tor
gadjama bimbalo glandridi glassala zingtata pimpalo ögrögöööö
viola laxato viola zimbrabim viola uli paluji malooo

tuffm im zimbrabim negramai bumbalo negramai bumbalo tuffm i zim
gadjama bimbala oo beri gadjama gaga di gadjama affalo pinx
gaga di bumbalo bumbalo gadjamen
gaga di bling blong
gaga blung

Besættelse og befrielse

I dag er det 78 år siden, tyskerne som forventet gik ind over den danske grænse og okkuperede landet. Samtidig indtog de Norge. Vi overgav os uden kamp og den danske konge blev på sit slot. Nordmændene kæmpede en hård kamp og det måtte de bøde for resten af krigen. Tyskerne straffede nordmændene hårdt og lod folk sulte. Min mor var norsk og når min danske far klagede over livet under besættelsen i Salling oppe ved Limfjorden, sagde min mor altid iskoldt til ham: “Dere hadde smør, dere!”, så var der ligesom ikke mere at komme efter for min far.

Min mors bror blev arresteret for at køre en togvogn med kartofler ud på et spor, som byens borgere så kunne spise. Det kom han i arbejdslejr for. Han blev reddet af Folke Bernadottes hvide lastbiler. Min mor skreg, da hun så ham komme gående på Bryggen i Oslo. Han vejede 38 kg. (han var 1.80 meter!). God forårsdag. 4. maj kommer før vi ved af det. Så skal der lys i vinduerne. De vil nok glo lidt heroppe i Skotland, når jeg fejrer befrielsesdagen om mindre end en måned.

Vikinger på skotsk skole

Min første optræden på en skole i Skotland gik forrygende. Eleverne på St.Davids skole i Edinburgh havde arbejdet med Idun´s æbler i over en måned og kendte alle guderne, der sad rundt om bordet i Valhal. Efter mine historier viste eleverne, hvad de kunne. Idun´s æbler på en helt igennem magisk måde.

Mere af det!

Lejre Kulturdage – en fortælling om …

Lejre Kulturdage har i år overskriften “En fortælling om …” og jeg er blevet inviteret til at være med til afslutningen på Kulturdagene søndag den 22. april nede hos @HelgeNordstrøm og @ChristellaBamford i galleri Henochba i Skov Hastrup i nærheden af Hvalsø. Adressen finder du her.

Arrangementet starter kl.11 og slutter kl. 17. Jeg er ikke helt sikker på, hvornår jeg fortæller. Mere om det, når jeg ved nærmere. Her ser du udsigten ved galleriet med skulpturparken og nedeunder nogle af Helge´s billeder og Christella´s værker.

Kom forbi og få en historie

Danmark i marts

Min næstsidste dag i Danmark, før jeg tager hjem til Skotland og min kæreste.

Det har været en forrygende uge. Mandag lige ankommet med et forsinket fly fra Edinburgh tog jeg ud til Professionshøjskolen og var coach for en af forskerne i et forskningsprogram, der i foråret har fokus på at kunne formidle forskningsresultater med historier. Det har været en forrygende oplevelse for mig at opleve den entusiasme, som disse forskere har omkring deres respektive forskningsfelter. Og jeg oplever, at de har taget historiefortællingen til sig og ser, at det giver resultater. Når du skal kommunikere noget, som er abstrakt, er det en god idé lige at kalibrere dit publikum og få dem til at lytte med en historie. Det blev bekræftet onsdag, hvor alle deltagerne i programmet havde afsat formiddagen til at fortælle og give hinanden feedback. Også dejligt som kursus facilitator at se, at de var i stand til at give fyldestgørende og konstruktiv feedback på historierne. Du er velkommen til at komme forbi Professionshøjskolen, Dramasalen, Humletorvet 3, V. den 17. maj kl. 12-13 og efterfølgende løs snak om forskning og historiefortælling.  Hvis du er interesseret i at deltage, skriv til mig. Brug Contact fomularen.

Tirsdag var jeg i Bistrup og fortælle på Kirkecaféen.

Torsdag til møde med Dorthe La Cour, det kloge menneske. Vi havde fat i en masse gode ting omkring historiefortælling, og Dorthe opfordrede mig til at tage fat i mit netværk for at få budskabet ud: Jeg kan godt påtage mig opgaver i Danmark, selv om jeg bor i Edinburgh og jeg skal fastholde, hvad jeg er god til. Bl.a. er jeg god til at lytte til historier i enhver sammenhæng og give konstruktiv og klar feedback.

Videre torsdag hos Helge Nordstrøm, hvor jeg læste op fra historien “MIn ven bor i Valby”. Den er god. skal lige have den gennemskrevet et par gange, så er den klar til ikke at blive udgivet som bog. men hvad så? Gode idéer efterlyses.

 

Fredag formiddag indspillede to vidunderlige unge kvinder fra IT-universitet en times fortælling om Ungdomshuset på Jagtvej 69. Det var en speciel oplevelse at stå der på den byggegrund og fortælle om alle de oplevelser, jeg har haft med Ungdomshuset på Jagtvej. Følg med her, hvad der siden skal ske med den optagelse.

 

 

 

Fortælling i en Kirkecafé

Kirkecaféen i Bistrup Kirke er et af mine holdepunkter i tilværelsen. Hvert år afslutter de foredragsrækken med en fortælling fra mig. I år handlede det om højdeskræk, vikinger i Skotland, at gå på årer, om spørgende får og naturligvis Ravnen. Vi ses den 9. april 2019.

GIANTS

Alice Fernbank and Svend-Erik Engh

GIANTS er dels en fortælleforestilling med Svend-Erik Engh og Alice Fernbank på engelsk, dels en workshop for skoler, hvor engelsk bliver lært på en vidunderlig levende måde og dels er det GIANTS for Business, hvor vi arbejder med at få ledere til at fortælle historier med et større udsyn.

Det her maleri skabte vi en eftermiddag efter en samtale om vores vision med GIANTS.

Vi spiller forestillingen GIANTS i The Scottish Stortytelling Centre, Edinburgh, Skotland den 29. april kl. 19.30-21.30 i forbindelse med TradFest.